Helal Gıda 30 Trilyon $ Pazara Ulaşacak
Dünya İslam Birliği Uluslararası Helal Konseyi Genel Sekreteri Salih Hüseyin el-Ayed, Müslümanların helal gıda konusunda yardımlaşması gerektiğini belirterek, “Şirketlerden de rica ediyorum, helal gıdayla ilgilensinler ve üretsinler, bu konuda maddi çıkarları olacaktır çünkü helal gıdaya çok talep var” dedi.
El-Ayed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Mekke’de bulunan Dünya İslam Birliği’ne bağlı çalıştıklarını, İslam ülkelerine gönderilen gıda ve ilaçları kontrol edip, belge verdiklerini söyledi.
Helal gıdanın dünya genelinin yüzde 20’sini oluşturduğuna dikkati çeken el-Ayed, “Bunların mali kıymeti 1 trilyon doların üzerinde. 10 yıl sonra bu rakam daha da artarak 30 trilyon dolara yükselecek. Onun için helal gıdayla Müslüman devletlerin bazıları yakından ilgileniyor” diye konuştu.
Özellikle Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi Müslüman devletlerin helal gıda sertifikasıyla ilgilendiğini ifade eden el-Ayed, Suudi Arabistan’ın devlet politikası olarak ilgilendiğini, helal olmayan gıdaların ülkeye sokulmadığını anlattı.
Türkiye’nin de bu konuda çalışmaları bulunduğuna değinen el-Ayed, Türkiye’de de bir kuruluşun verdiği sertifikalara itimat ettiklerini, bu gıdaların Suudi Arabistan’a girebildiği bilgisini paylaştı.
– “Helal gıda sertifikasında devlet kontrolü şart”
Helal gıda konusunda Müslüman devletlerin öncelikli yardımlaşması gerektiğini vurgulayan el-Ayed, “Bu konuda Müslümanlar maalesef çok geç kaldı. Mutlaka aralarında yardımlaşma olması gerekiyor. Helal gıda üreten şirketlere devletlerin kanun koyması gerekiyor, onlara vasıf vermesi gerekiyor. Devlet gücüyle kontrol edilmesi gerekiyor. Helal gıdanın kontrolünde ve sertifikasının verilmesinde devlet kontrolü şart. İslam ülkelerine ihraç edilen ürünlerin mutlaka kontrolü gerekiyor ve bunun kanunla olması gerekiyor” görüşünü savundu.
Üniversitelerde sempozyumlarla helal gıda konusunda farkındalık oluşturulması ve hükümetlerin buna katkıda bulunması gerektiğini anlatan el-Ayed, “Helal gıda, devletlerin değil, Müslümanların sorunu. Bu konuda kendi aralarında yardımlaşmaları gerekiyor. Bu konuda hassasiyet belirlemesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
Jelatinin helal olup olmadığı konusunda da görüşlerini açıklayan el-Ayed, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu konuda çok araştırma var. Gıdaların dışına sarılan şeylerle ilgili çok araştırma var. Önemli olan buna haram bulaştı mı, bulaşmadı mı? Helal gıda sertifikası veren kuruluşun bunu kontrol etmesi gerekiyor. Üreticinin de burada dikkat etmesi, uyması gereken kurallar var. Gıdanın dışına sardığımız maddeye haram bulaşıp bulaşmaması önemli. Yoksa her gıdanın dışına sarılan madde haram olmayabilir, haram da olabilir, mutlaka buna bakılması gerekiyor. Mesela balık denizden çıkıyor, helal gıda ama haramla irtibatı varsa o artık haram olabilir. Şirketlerden de rica ediyorum, helal gıdayla ilgilensinler ve üretsinler, bu konuda maddi çıkarları olacaktır çünkü helal gıdaya çok talep var.”
- Published in HABERLER
Helal Gıda Belgelendirme
Helal Gıda Belgelendirme
Helal Belgesi Nedir? Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.Helal belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.
Helal Gıda Nedir?
Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir.Helal’in karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan anlamına gelen Haram ‘dır.Helal gıdalar, İslami kurallara uygun olarak üretilen gıdalardır.
Birçok ürün için Helal yada Haram açıkça bellidir. Ancak bazı ürünlerin helal olup olmadığı konusunda belirsizlik söz konusudur. Bu tür ürünlerin helal ya da haram olarak sınıflandırılabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır (Mashbooh).
- Helal olduğu açıkça belli olan gıdalar; ekmek, meyve, su gibi.
- Haram olduğu açıkça belli olan gıdalar; şarap, domuz eti, ölü hayvan eti gibi.
- Helal ya da haram olduğu açıkça belli olmayan gıdalar. Bunlar, bazı yönleriyle helal, bazı yönleriyle haram olarak değerlendirilebilecek özellikte olabilirler.Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar Helal kabul edilmiştir;
• Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler,
• Uygunsuz kesilen hayvanlar yada kesimden önce ölen hayvanlar,
• Alah’ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar,
• Alkol ve serhoş edici maddeler,
• Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları,
• Kan ve kandan yapılmış ürünler,
• Yukarıdaki ürünlerin herhangi biri ile temas eden ürünler.Orijinlerinin bilinmemesi sebebiyle helal ya da haram olarak sınıflandırılamayan jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler vb. gıdalar şüphelidirler (mashbooh).
Helal Belgesi (Sertifikası) Nedir?
Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.Helal belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.
Helal Belgelendirmenin (Sertifikasyonun) Faydaları
Helal belgelendirme (sertifikasyon) hem üreticilere hem de tüketicilere şu yararları sağlar;
- Tüketici güveni: Belgelendirme tüketicilere tercihleri doğrultusunda bilincli bir seçim yapma olanağını saglar. Ayni zamanda surekli bir denetim mekanismasi ile tuketiciler satın aldıkları gıdaları güvenle tüketebilirler.Helal belgelendirme, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar.
- Ihracat ve Rekabet: Helal gıda sektörü son dönemde küresel pazarda giderek önemini arttırmaktadır. Helal belgemizi alan firmalar, urunlerini kuresel helal gida pazarina arz imkani bulabilecek ve rekabet gucunu arttirabilecektir. Helal belgelendirmesi, ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamaktadır.
- Kalite: Bu sertifika, gıda ürününün sadece helal yasası gerekliliklerine uyduğuna değil, aynı zamanda bu ürünün üretiminde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da katı bir şekilde uygulandığına işarettir.
Helal Gıda Belgelendirme (Sertifikasyon) Süreci
-
Belgelendirme firmasına yazılı olarak yada internet üzerinden Helal Belge başvurusunun yapılması.
-
Belgelendirme firmasıyla beraber helal belge kapsamındaki ürün tiplerinin ve içerdiği bileşen bilgilerinin gözden geçirilmesi.
-
Tesisin helal standardı kapsamında denetimi ve onaylanması (Bu kısım üretim ekipmanının gözden geçirilmesini, katılan bileşenlerin, temizlik prosedürlerinin, sanitasyonun ve çapraz bulaşma riskinin denetlenmesini içermektedir).
-
Kesimhaneler için; hayvanların tutulduğu alanların, bayıltma metodunun, doğru kesimin, kesimden önce ve sonra yapılması gerekenlerin vb.nin helal standardı kapsamında denetimi ve gözden geçirilmesi.
-
Helal sertifikasyonu için gereken masrafın ve ücret içeriğinin belirlenmesi ve sözleşme yapılması.
-
Masrafların ve ücretin ödenmesi.
-
Uygun bulunulması durumunda helal belgesinin (sertifikanın) hazırlanması.
Helal Belgesi Nasıl Alınır?
Firmanın Ticaret sicil gazetesi, İmza Sirküsü, Vergi Levhası, Oda Kaydı veya Faaliyet Belgesi, SSK Çalışan Hizmet Dökümü evraklarını tarafımıza ulaştırması halinde yapılacak olan başvuruya istinaden Firma için Aşama 1 Tarihi belirlenir.
Yapılacak olan Aşama1 Denetimine istinaden, denetim de ortaya çıkan eksiklikler ve firma bünyesinde yapılması gerekenler düzeltici faaliyet olarak firmaya beyan edilir. Firmanın eksiklerini tamamlaması ve hazır hale gelmesinden sonra yapılacak olan ISO Denetiminden sonra firmada uygunsuzluk bulunmaması halinde Belgelendirme İşlemleri tamamlanır
Helal Belgelendirmesi İçin İstenen Evraklar
ISO belgesi almak için firmanın belirlemiş olduğu bir kalite yönetim sistemi olması gerekmektedir. Bu kalite yönetim sisteminde Formlar, dökümanlar, prosedürler, talimatlar, kalite el kitabı gibi dökümanyasyon sisteminin olması ve bu sistemin reel olarak kullanılması gerekmektedir.
Helal Belgesi için istenen evraklar;
-Ticaret sicil gazetesi
-İmza Sirküsü
-Vergi Levhası
-Oda Kaydı veya Faaliyet Belgesi
-SSK Çalışan Hizmet Dökümü, evrakları istenmektedir.
Sadece 2 Dakikanızı Ayırarak Online Başvuru Yapabilirsiniz
Firma Bilgilerinizi ve İletişim bilgilerinizi yazın müşteri temsilcilerimiz sizi arasın.