Genel Teşvik Uygulamaları
KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti içeriyor. Bölge ayrımı yapılmaksızın, Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları kapsamında yer almayan ve Belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımların, KDV İstisnası veGümrük Muafiyeti destekleri ile desteklenmesine devam edilecektir.
Yatırımın 6. Bölgede yapılması halinde ise yeni bir uygulama olarak asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği sağlanacaktır.
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve Faiz Desteği içeriyor. Bu Sistemde, yeni oluşturulan teşvik haritası, bölgelere verilecek destek oranlarında farklılıklar olmasına sebep oluyor. Yatırımın hangi bölgede yer aldığı önemli.
Yatırım İndirimi
Diğer adıyla yatırıma katkı oranı, bölgelere göre belirlenmiş kurumlar vergisi indirimi oranı ile beraber toplam sabit yatırım üzerinden, belirli oranlarda yatırım indirimi sağlıyor. Özetle yaptığınız yatırımdaki toplam sabit yatırım tutarının, bölgenizde desteklenen yüzdelik oranı kadar kurumlar ve gelir vergisi muafiyeti anlamına geliyor.Bu teşvik yatırım dönemi ve işletme döneminde uygulanabilir.
*Önemli Not: 2015/7496 sayılı Yatırımlarda Devlet Destekleri hakkındaki Karar Kapsamında, yukarıda belirtilen 31.12.2013 tarihleri 31.12.2015, 01.01.2014 tarihleri ise 01.01.2016 olmak üzere değiştirilmiştir. Bu değişiklik sebebi ile bölgesel teşvikler kapsamında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin yatırım harcamalarının %10’luk kısmı 31.12.2015 tarihine kadar yapılması halinde yukarıdaki tabloda “31.12.2013” tarihine kadar başlanılan yatırımlar oranında teşvik edilecektir.
SSK Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırımınız kapsamında oluşturulacak ilave istihdamda SSK Primi İşveren Hissesi Desteği olarak adlandırılan bu teşvik unsuru kapsamında, bölgelere göre belirli yıllar içerisinde ödeme yapmazsınız.
*Önemli Not: 2015/7496 sayılı Yatırımlarda Devlet Destekleri hakkındaki Karar Kapsamında, yukarıda belirtilen 31.12.2013 tarihleri 31.12.2015, 01.01.2014 tarihleri ise 01.01.2016 olmak üzere değiştirilmiştir. Bu değişiklik sebebi ile bölgesel teşvikler kapsamında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin yatırım harcamalarının %10’luk kısmı 31.12.2015 tarihine kadar yapılması halinde yukarıdaki tabloda “31.12.2013” tarihine kadar başlanılan yatırımlar oranında teşvik edilecektir.
Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırımınız bölgesel olarak destekleniyorsa teşvik belgeniz kapsamında yatırım yeri tahsisinden faydalanabilirsiniz. Milli Emlak Müdürlüğü ile görüşerek yatırımın yapıldığı bölgede uygun, arsa,arazi,bina,tesis varsa yapılacak sözleşme çerçevesinde arazi tahsisi sağlayabilirsiniz.
Bölgesel Desteklere İlişkin Özet Tablo
Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları, ilgili kamu kurumları ile özel sektör kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda gözden geçirilmiş ve destek sistemi kapsamındaki bölgesel teşviklerden yararlandırılacak yatırım konuları sektörel olarak il bazında yeniden düzenlenmiştir.
Öncelikli alanlarda yapılacak yatırımlar,
1. , 2. , 3. , 4. , 5. bölgelerde yer alması durumunda 5. Bölge desteklerinden yararlanacaklardır. Madencilik yatırımları, Demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, Test merkezleri, rüzgar tüneli ve benzeri nitelikteki yatırımlar, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları, Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, Yatırım tutarı 20 Milyon¨üzerinde olan; Belirli ilaç yatırımları, Savunma sanayi yatırımları bu kapsamda değerlendirilir.
Bölgesel Teşvik Uygulamalarının yatırım havzalarının oluşturulması ve kümelenmenin desteklenmesi hedefleri çerçevesinde; OSB’lerde yapılacak yatırımlar, Sektörel iş birliğine dayalı yatırımlar, TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Destekleri Açısından Bir Alt Bölgede Uygulanan Desteklerden Yararlanırlar.
Büyük Ölçekli Yatırımlar
Teknoloji ve Ar-Ge Kapasitesini arttıracak, Uluslar arası alanda rekabet üstünlüğü sağlayacak yatırımlar olarak teşvik ediliyor.KDV Muafiyeti, Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi içeriyor. Büyük Ölçekli Yatırımın 6. Bölgede yapılması halinde ise yeni bir uygulama olarak asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği ilave ediliyor. Büyük Ölçekli Yatırımlara ilişkin, desteklenecek sektörler ve asgari yatırım tutarları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Stratejik Yatırımlar %50’den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek enerji yatırımları dahil). İthalat bağımlılığı yüksek ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik,Asgari yatırım tutarı 50 milyon ¨olan,%50’den fazlası ithalatla karşılanan,Asgari %40 katma değer üreten,Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değeri son 1 yıl itibariyle en az 50 Milyon dolar olan (yurt içi üretimi olmayan mallarda bu şart aranmayacaktır)yatırımlar bu kapsama dahil ediliyor.
[call_to_action button_text=”Online Başvuru” button_url=”https://rotapatent.com/iso-9001-basvuru” button_color=”red” color=”gray”]
Sadece 2 Dakikanızı Ayırarak Online Başvuru Yapabilirsiniz
Firma Bilgilerinizi ve İletişim bilgilerinizi yazın müşteri temsilcilerimiz sizi arasın.
[/call_to_action][separator_heading]Yatırım Teşvik Belgesi İle İlgili Yazılar[/separator_heading] [posts category=”yatirim-tesvik-belgesi” columns=”5″ count=”50″ excerpt_length=”0″ order=”new” scroll=”2000″][/posts]