MAKİNE LİSTELERİNDE MİKTAR ve FİYAT REVİZESİ
Miktar Revizesi: İthal veya yerli makine listenize ihtiyacınıza uygun ilave makine artışı yada değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.
Fiyat Revizesi: İthal veya yerli makine listelerinizde yazılı her bir makinelerin (+%100) / (-%50) değerlerini geçmesi halinde makine alımlarında önce fiyat revizesi için başvurusu yapılması gerekmektedir.
TEŞVİK BELGESİNİN REVİZESİ
Teşvik Belgesi değerlerinin veya içeriğinin değiştirilmesidir.
Finansman Revizesi: Teşvik belgesinin sabit yatırım tutarında %50’nin üzerinde meydana gelecek artış veya azalışlarda teşvik belgesinin finansman revizesi yapılabilir.
Kredi Miktar Değişikliği: Belgede öngörülen İç/Dış/Döviz Kredisi oranlarındaki değişiklik talepleri için Finansman İhtiyacı değişikliği yapabilirsiniz.
Yatırım Konusu Değişikliği: Teşvik belgesinde öngörülen yatırım yerine farklı yatırım yapılması halindeki değişiklik talepleridir.
Şirket Adres ve Unvan Değişikliği: Yatırım yeri veya şirket unvan değişikliği halinde belge kullanımınızda ve kapanmasında problem yaşamamanız için zamanında değişiklik talebinizin yapılması gerekmektedir.
Değişikliğin yapılmaması halinde yanlış firma veya adrese yapılan bildirimler alınamayacağı için birçok hak kayıplarına uğrayabilirsiniz. Yasaya göre değiştirilmemiş önceki adresiniz kanuni tebliğ adresi olduğundan, size ulaşmamasına rağmen bildirim yapmadığınız için tebliğ edilmiş sayılır.
Tasdikli Suret Çıkartma: Yatırım Teşvik Belgesi ve Eki olan İthal/Yerli Makine Listesi ile Döviz Tahsis Belgesinin kayıp edilmiş olması halinde, her bir belge için 300 TL x 4 belge = 1.200 TL kayıp harcı ödenerek tasdikli suret talebi için revize talebinde bulunarak yatırım teşvik kapsamında desteklerden yaralanmaya devam edebilirsiniz. Fotokopi ve ya noter tasdikli belgelerle ithalat veya yerli makine alımı yapamazsınız.
Yatırımların Nakli: Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımların, işletmeye geçiş tarihinden itibaren asgarî beş yıl süre ile bulunduğu bölgede faaliyette bulunması gerekir.
Ancak, Ekonomi Bakanlığından izin alınmak ve yatırım konusunun taşınılacak bölgede desteklenecek konular arasında yer alması kaydıyla diğer bölgelere taşınılabilir.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi daha yüksek bölgelere veya ilgili yatırım konusunun desteklenmediği bölgelere taşınmalarda, fazladan yararlanılan destekler ilgili mevzuatı çerçevesinde geri alınır.
İşletmeye geçiş tarihinden itibaren beş yıllık süre ile bulunduğu bölgede faaliyette bulunan yatırımların diğer bölgelere taşınması serbesttir.
Ancak bu durumda, varsa taşınma tarihinden itibaren bakiye yatırıma katkı tutarı için indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulaması yapılmaz.
Beş yıllık süreyi doldurmuş ancak tamamlama vizesi yaptırılmamış yatırımlar için, taşınma öncesinde Ekonomi Bakanlığına müracaat edilerek tamamlama vizelerinin yaptırılması gerekmektedir.
Bu tür yatırımlara taşınma sonrasında da yer değişikliği izni verilebilir. Ayrıca, genel teşvik sisteminden yararlanan yatırımların yer değişikliği talepleri, yatırım dönemi de dâhil olmak üzere Ekonomi Bakanlığınca değerlendirilerek proje bazında sonuçlandırılır.
TEŞVİK BELGESİNİN SÜRESİ
Verilecek süre miktarı yasal bir defaya mahsus olmak üzere belge süresinin yarısı kadardır.
Belge Süresi: Belgenin süresi belgenin içinde aşağıdaki formatta gibi yazılıdır.
Yatırıma Başlama Tarihi : 10/05/2014
Yatırımın Bitiş Tarihi : 18/05/2017
Süre yatırımın başlama tarihi ile bittiği tarih arasındaki fark kadardır. Bu örnekte 3 yıldır. Örnek tarihlere göre belge süresinin yarısı kadar bir yıl ek süre alınabilir. Alınan süre ile belgenin süre sonu tarihi ise 18/11/2018 tarihi olacaktır. Yatırım Teşvik Belgesi mevzuatına göre süre bir defa uzatılabilir.Tekrar süre verilmez.
(Yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, yatırımın büyüklüğü ve yatırım süresi ile uyumlu olarak
altyapının hazırlanması, inşaat yapma, akreditif açılması gibi harcamaların makul ölçülerde yapılması şarttır. Yatırım projesine ilişkin fizibilite yapmak, şirket kurmak ve arsa-arazi almak yatırıma başlama sayılmaz.Yatırım Teşvik Belgesi üzerinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %10’unun gerçekleştirilmesi yatırıma başlandığının kabulü olarak değerlendirilir.)
Mücbir sebep veya fevkalade hallerde süre uzatma: Yatırım, yatırımcının aşağıda belirtilen mücbir sebepler ve mücbir sebep veya fevkalade hal durumları ile ilgili diğer mevzuat gereği başka bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gerekli izin ve ruhsat gibi diğer belgelerin temini veya kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamaları sonucu firmaların faaliyetlerini durdurmalarından veya yürütememelerinden kaynaklanan süre nedeniyle, yatırımın verilen ek süreler de dahil gerçekleştirilemediğinin tevsik edilerek talep edilmesi halinde Müsteşarlıkça proje bazında bir defaya mahsus ek süre verilebilir.
Mücbir sebepler: İspatlanmak ve ilgili makamlardan alınan raporlarla tevsik edilmek kaydıyla, yangın, sel, deprem, fırtına vb. gibi konular mücbir sebep olarak kabul edilmektedir.
Tabii afetler ve yangın (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il müdürlükleri, itfaiye müdürlükleri veya ilgili diğer kurumlardan alınacak yazının sigorta hasar Ekspertiz raporu ile birlikte tevsiki),
Firmanın faaliyetinin kamu idarelerince durdurulması (firma faaliyetini durduran kamu kurumundan alınacak yazı ile tevsiki),
Grev ve lokavt (İl çalışma müdürlüklerinden alınacak yazı ile tevsiki),
Devletçe konulan yasaklar, savaş ve abluka hali,
Firmanın iflası ve şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü (mahkeme kararı ile tevsiki),
Yatırım konusu makine-teçhizatın, yatırımcı iradesi ve kusuru dışında bir sebeple elden çıktığının (çalınması gibi) resmi kurumlardan alınacak belge ile tevsik edilmesidir.
Teşvik belgesine konu yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülecek sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde, yatırım harcaması yapılmış olması kaydıyla EK-6’da yer alan Yatırım Takip Formu ile birlikte teşvik belgesinin düzenlendiği mercie süre uzatımı talebinde bulunulması durumunda, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu şekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanabilir.
[call_to_action button_text=”Online Başvuru” button_url=”https://rotapatent.com/iso-9001-basvuru” button_color=”red” color=”gray”]
Sadece 2 Dakikanızı Ayırarak Online Başvuru Yapabilirsiniz
Firma Bilgilerinizi ve İletişim bilgilerinizi yazın müşteri temsilcilerimiz sizi arasın.
[/call_to_action][separator_heading]Yatırım Teşvik Belgesi İle İlgili Yazılar[/separator_heading] [posts category=”yatirim-tesvik-belgesi” columns=”5″ count=”50″ excerpt_length=”0″ order=”new” scroll=”2000″][/posts]