Hazır Beton G Belgesi Denetimi; Hazır beton denetimleri Bakanlığın 2014/22 sayılı Genelgesi doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
Numune Alma Usulü
(a) Denetim faaliyeti, TS EN 206 standardı Ek B – B.2 “Numune alma ve deney plânı”birinci fıkrada belirtilen “Şantiyeye bir haftada teslim edilen ve ancak 400 m3’ten fazla olmayan beton miktarı” hükmü çerçevesinde üreticinin bir haftalık üretimini kapsayacak şekilde planlanır. Bir Hazır Beton PGD faaliyeti, üreticinin bir hafta içerisindeki üretim planı dikkate alınarak, aynı sınıf beton olmak koşuluyla, bir hafta içerisinde aynı veya birbirinden farklı günlerde, her bir transmikserden en az iki adet numune olmak üzere üç farklı transmikserden numune alınması suretiyle gerçekleştirilir. Numunelerin farklı şantiyelere giden transmikserlerden alınmasına dikkat edilir. Her bir transmikserden alınan numunelerin deneye tabi tutulması sonucu elde edilen sonuçların aritmetik ortalaması bir deney sonucu olarak kabul edilir. Bu şekilde bir PGD faaliyeti sonrası üç deney sonucu elde edilmiş olur. Ayrıca şahit numune alınmaz.
(b) Üreticinin bir hafta içerisindeki üretim planı göz önüne alındığında, şayet aynı sınıf beton için üretim miktarı az ise; denetim faaliyeti aynı veya farklı iki günde iki farklı şantiyeyi kapsayacak şekilde iki adet farklı transmikserden numune alınarak yapılır. Aynı sınıf beton için bir hafta içerisindeki üretim miktarı daha da az ise; o haftaya ait PGD faaliyeti bir sonraki uygun haftada tekrarlanır.
(c) Numuneler TS EN 12350-1 standardında belirtilen koşullara uygun olarak alınır, TS EN 12390-2 standardında belirtilen koşullara uygun olarak hazırlanır ve küre tabi tutulur.
(e) Üreticinin yapılacak deneylere iştirak edebilmesi için, numunelerin basınç dayanımı deneyinin yapılacağı gün ve yer PGD tutanağında belirtilir. PGD tutanağının ilgili nüshası denetimi müteakiben üretici firmanın yetkilisine teslim edilir. Üreticinin imzadan imtina etmesi veya tutanağı teslim almaması halinde, bu husus tutanakta belirtilir. Yapılacak deney için üreticiye başka bir bildirim gerekli değildir.
(f) Üretici, numune alımı veya belge inceleme esnasında denetimi yapan personele engel teşkil edici davranış ve eylemlerde bulunur ise kolluk kuvvetlerinden destek talep edilerek, ilgili işlemlere devam edilir.
NUMUNELERE İLİŞKİN DENEY USULÜ
(a) PGD kapsamında tutanak ile alınan numuneler tutanakta belirtilen zaman ve yerde, cihaz kalibrasyonları geçerli Bakanlık veya Müdürlük
laboratuvarında TS EN 12390-3 standardına göre 28 günlük basınç dayanımı deneyine tabi tutulur.
(b) Deney sonunda, numunelerin basınç dayanımı değerlerini gösteren bir tutanak düzenlenir ve bu tutanak, deneye refakat eden üretici temsilcisinin
(katılım sağlaması durumunda) ve Bakanlık veya İl Müdürlüğü yetkilisinin imzası ile kayıt altına alınır. Üreticinin deneye refakat etmemesi veya
imzadan imtina etmesi halinde, bu husus tutanakta belirtilir.
NUMUNELERE İLİŞKİN DENEY USULÜ
(a) Beton basınç deney sonuçları TS EN 206 standardı EK B’ye göre değerlendirilir.
(c) Bir PGD faaliyeti sonucu elde edilen deney sonuçlarının TS EN 206 EK-B Çizelge-B.1’deki kriterleri sağlaması durumunda, o ürünün “güvenli olduğu”
kabul edilir. Çizelge-B.1’deki iki kriterden her hangi birinin sağlanamaması durumunda ise ilgili ürünün “güvensiz” olduğu kabul edilir. Deney
sonuçlarının standardı sağlayıp sağlamadığı deney raporunda belirtilir.
KONTROL EDİLMESİ GEREKEN VERİLER
Hazır beton harmanlarının yüklendiği 2 veya 3 farklı TRANSMİKSER
için, ayrı SEVK İRSALİYESİ ALINACAKTIR.
– İrsaliye
– Plaka Kontrolü
– Santral çıkış zamanı
– DÜZENLENEN İRSALİYEDE OLACAKTIR.
1. ÜÇ VEYA İKİ FARKLI ŞANTİYEDEN AYNI SINIF BETONDAN NUMUNE ALINIR
2. HER ŞANTİYEDEN BİR ADET TRANSMİKSER OLMAK ÜZERE HER TRANSMİKSERDEN EN AZ 2 ADET NUMUNE ALINIR
1. HERBİR NUMUNE 28 GÜNLÜK BASINÇ DAYANIMI DENEYİNE TABİ TUTULUR. AYRICA ŞAHİT NUMUNE ALINMAZ
2. DENEY SONUÇLARI TS EN 206 EK B’YE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR
NUMUNELER 28 GÜN SONUNDA DENEYE TABİ TUTULUR
1.KRİTER :
Her transmikserden alınacak en az 2 adet numunenin kırım sonuçlarının aritmetik ortalaması tek deney sonucu olarak kabul edilir ve bu deney sonucunun fck-4’den büyük veya eşit olması gerekmektedir.
Tek Deney Sonucu ≥ fck-4
2. KRİTER:
İki veya üç transmiksere ait deney sonuçlarının aritmetik ortalamasının ise fck+1’den büyük veya eşit olması gerekmektedir.
2 veya 3 Transmiksere ait Deney Sonucunun Aritmetik Ortalaması ≥ fck+1
HEM 1. KRİTER, HEM DE 2. KRİTER SAĞLANIYORSA ÜRÜN GÜVENLİDİR.
NOT: Aynı taze beton harmanından iki veya daha fazla sayıda deney numunesi hazırlandığında ve bu numunelerden elde edilen deney sonuçlarından herhangi birinin, ortalama sonuca göre sapmasının %15’den daha fazla olması durumunda, deney sonuçlarının hepsi reddedilir. Ancak, numuneler ve deney sonuçları üzerinde yapılacak inceleme sonucunda deney sonuçlarından herhangi birinin ortalamaya dahil edilmemesini haklı gösterecek bir sebep varsa bu sonuç ortalamaya dahil edilmez ve değerlendirmede geriye kalan deney sonuçları kullanılır.
Bir önceki yazımız olan Beton Teknik Dosya İnceleme başlıklı makalemizde beton teknik dosya, BETON TEKNİK DOSYA İNCELEME ve g teknik dosya hakkında bilgiler verilmektedir. Daha Detaylı Bilgi İçin Bizimle irtibata geçebilirsiniz. Rota Marka Patent Danışmanlık 0312 911 33 00
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine Sahip Olabilmeniz İçin Gereken Danışmanlık ve Belgelendirme Konularında Uygulanabilir Çözümler ve Eğitimler Sağlayarak Firmanızda Kalite Anlamında Adımlar Atmanızı Sağlıyoruz.