Bims Ürün Belgelendirme
Bims Nedir? Bims taşı, teknik terminolojide “doğal hafif agrega” olarak nitelendirilmekte olup, “pomza taşı” olarak da adlandırılmaktadır. Bims taşının kırma, eleme ve boyutlandırma ile elde edilmiş farklı tane boyutlarındaki malzeme haline “bims agregası” (pomza agregası) adı verilmektedir. TS 1114 standardında öngörülen tabii hafif agrega tanımı; meydana gelişleri sırasında gözenekli bir yapı kazanmış bulunan tüf, bims (pomza), sünger taşı, lav cürufu, diatomit vb. kırılmış veya kırılmamış agregalar olarak nitelendirilmiştir. TS 3234 standardına göre de pomza; birbirine bağlantısız boşluklu, sünger görünümlü silikat esaslı, birim hacim ağırlığı genellikle 1 gr/cm3`ten küçük, sertliği Mohs skalasına göre yaklaşık 6 olan ve camsı doku gösteren volkanik bir madde olarak tanımlanmıştır.
CE İŞARETİ NEDİR? CE İşareti, Avrupa Birliği’nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bir kısım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlerle ilgili olup, ürünlerin AB’nin ilgili direktiflerindeki temel gereklere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik işaretidir.
CE İŞARETLEMESİ MALZEME SEÇİMİNDE YETERLİ MİDİR?
-Ürün üzerinde “CE” veya buna paralel olarak geliştirilen “G” işaretinin mevcut olmasının o ürünün yapının herhangi bir bileşeninde doğrudan kullanılabileceği anlamına gelmez
-CE işaretlemesi ilgili ürünün piyasaya arz için yeter koşulları sağladığını taahhüt eden bir işaretlemedir.
-CE işaretlemesi ürünün ilgili standartlarının “EK- ZA” bölümlerinde üründen beklenilen belirli mecburi ve asgari kriterleri ne oranda karşıladığı anlamına gelmektedir.
Bims Ce Belgesi Teknik Dosya İçeriği
•Ürüne ve bileşenlerine ait genel tanımlama,
•Ürüne ait teknik şartnamelerin (standartlar) listesi,
•Ürünün test sonuçları,
•Varsa kalite sistem belgesi ve/veya fabrika üretim kontrol dokümantasyonu,
•Uygunluk beyanı, uygunluk belgesi,
•Başlangıç Tip Deneyi sonuçları (Onaylanmış Kuruluş tarafından düzenlenen),
•Kalite Kontrol Planı,
•Laboratuar Ekipman Listesi,
•Üretim yeri akış şeması,
•Paketleme ve depolama durum (piyasaya sürme durumu),
•Ürün izlenebilirliğinin tanımı (piyasa ve depolama dahil),
•Ürünün dış etken ve diğer malzemelerle karışımını engelleyici tedbirler,
•Üretim kontrolünün sağlandığı doküman listesi, Deney Metod Listesi,
•Ürünlerin üretim prosedürüne ilişkin bilgiler,
•Test için ürünlerin numune alma yerleri,
•Ürüne ve bileşenlerine ait genel tanımlama,
•Ürünün test sonuçları,
•Paketleme ve depolama durum (piyasaya sürme durumu),
•Başlangıç Tip Deneyi sonuçları (Onaylanmış Kuruluş tarafından düzenlenen),
•Uygunluk Belgesi,
•Uygunluk Beyanı
Blok Bims CE Belgelendirme Hafif Yapı Elamanları ve delikli tuğlalarla ilgili olarak Bayındırlık Bakanlığı ve AB Direktifleri Doğrultusunda söz konusu çalışmanın 89 / 106 / EC Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (Construction Producst Directive) kapsamında CE (Conformity Europe) İşaretlemesi için Teknik Dosyanın hazırlanması,uygunluk değerlendirme Prosedürlerinin belirlenerek uygulanmasını, ürüne CE işaretlemesinin iliştirilmesine ve Fabrika kontrol sisteminin kurularak söz konusu direktife uygun olarak gerekli Eğitimlerin verilerek ürün kontrol sisteminin denetiminin gerçekleştirilmesine kadar Geçen çalışmalarını kapsayacaktır.
İnşaat sektöründe son yıllarda hafif yapı malzemelerine verilen önemin giderek artmasıyla birlikte, ham madde tüketiminde ponza taşının yapı malzemesi olarak kullanımı yaygınlaştı.Türkiye’de, özellikle düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliği ve depreme karşı elastikiyeti nedeniyle inşaat sektöründe tercih edilen ponza madeni, son yıllarda tuğlaya rakip oldu.
Bims blok ürünler :
1 – BDB ( BOŞLUKLU DUVAR BLOKLARI )
2 – DDB ( DOLU DUVAR BLOKLARI )
3 – BDDB ( BOŞLUKLARI DOLGULU DUVAR BLOKLARI )
4 – SW ( ÖZEL YARIKLI DUVAR BLOKLARI )
5 – AB ( ASMOLEN DUVAR BLOKLARI )
6 – UB ( U BLOKLAR, LENTOLAR )
7 – TEÇHİZATLI DUVAR BLOKLARI, PANELLER
8 – BİMS ÖRTÜCÜ PLAKALAR ( TEDAŞ ŞARTNAMESİNE UYGUN )
9 – BİMSBETON ELEMANLARI
CE İşareti Ürüne Nasıl iliştirilir? Bimslerde CE işaretlemesi için Yapı Malzemeleri Direktifi (89/106/EEC) kapsamında Sistem 2+ Uygunluk Değerlendirme Sistemine göre belgelendirilir.
Bimsler için CE işaretlemesinde yasal zorunluluklar Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayınlanması Hakkında Tebliği gereği 2010 yılı başından itibaren mecburi hale gelmiştir.
Ürünün CE İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda; standardın bulunmaması halinde ise bir ulusal teknik onaya göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir. Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında yetkilendirilen Akredite Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları tarafından Fabrika Üretim Kontrol Belgesi” verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.[/accordion_item]
Bimslerde Aranan Özelikler Ülkemizde kullanılan Bimsler Yapı Malzemeleri tebliğine uygun olarak üretilmeli ve aşağıda yer alan deneylerde belirlenen kriterleri sağlaması gerekmektedir.
Bims Boyut Ölçümleri Testi
Bims Birim Hacim Kütle Testi
Bims Mekanik Dayanım Testi
Bims Isıl Davranış Testi
Bims CE Belgesi İçin İstenen Evraklar
Bims Ce belgesi almak için firmanın belirlemiş olduğu bir kalite yönetim sistemi olması gerekmektedir. Bu kalite yönetim sisteminde Formlar, dökümanlar, prosedürler, talimatlar, kalite el kitabı gibi dökümanyasyon sisteminin olması ve bu sistemin reel olarak kullanılması gerekmektedir.
-Bims CE Belgesi için istenen evraklar;
-Ticaret sicil gazetesi
-İmza Sirküsü
-Vergi Levhası
-Oda Kaydı veya Faaliyet Belgesi
-SSK Çalışan Hizmet Dökümü
-ÇED Belgesi
-İşletme İzni ve İşletme Ruhsatı
-Pomza Analizleri
-Kalibrasyon Raporları
-Su Analizi
evrakları istenmektedir.
Bims CE Belgesi Geçerlilik Süresi Bütün belgelendirme kuruluşları akreditasyon Kuralları gereği Bims CE Belgesi 1 yıllığına verilmektedir.
Belge süresi biten firmalar süre bitiminden en az 1 ay önce denetim talep ederek işlemler tekrardan yapılır. Yıllık Yapılması gereken kalibrasyon ve analizler tekrardan dosyalanarak numune alınır. Yapılan Denetimlerde uygunsuzluk çıkmaması halinde belgelendirme işlemleri tamamlanır.
Ülkemizde Pomzanın Dağılımı Pomza volkanik kökenli bir malzeme olması dolayısıyla, ekonomiklik arz eden oluşumlar da, volkanik faaliyetlerin oluştuğu (bazı) alanlarda yer almaktadır. Türkiye’de volkanik malzeme potansiyel dağılımları Şekil de belirtilen bölgelerde yer almaktadır.
Sadece 2 Dakikanızı Ayırarak Online Başvuru Yapabilirsiniz
Firma Bilgilerinizi ve İletişim bilgilerinizi yazın müşteri temsilcilerimiz sizi arasın.
-
Read more +
21 Nisan 2015 By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims CE Standartları
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Ürünler
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Blok Bims CE Belgesi
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Blok Bims Ce Belgelendirme
-
Read more +
4 Ağustos 2014 By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Nedir?
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Ce Belgesi
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Boyut Ölçümleri Testi
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Birim Hacim Kütle Testi
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Mekanik Dayanım Testi
-
Read more +
By admin-us in Bims CE Belgesi
Bims Isıl Davranış Testi